Косово та Сербія проведуть чергові перемовини у Білому домі. Їх запросив Дональд Трамп

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Представники Косово та Сербії проведуть на запрошення президента США Дональда Трампа черговий раунд перемовин у Білому домі.

Про це у своєму Twitter написав спецпредставник США із косовського-сербського діалогу Річард Гренелл.

«Чудові новини! Я отримав від урядів Косово і Сербії зобовʼязання тимчасово призупинити кампанію з припинення визнання і прагнення до міжнародного членства, щоб зустрітися у Вашингтоні, в Білому домі 27 червня для діалогу», — написав він.

За його словами, якщо будь-яка зі сторін буде незадоволена результатами перемовин, то країни повернуться до статусу-кво. Водночас він підкреслив, що наразі Белград та Приштина мають сфокусуватися на зростанні економіки.

На його публікацію відреагував президент Косово Хашим Тачі, який привітав запрошення Трампа на перемовини до Білого дому. Також до США планує поїхати і прем’єр країни Авдула Хоті. В уряді Сербії ж зазначили, що склад делегації формується.

  • Косово є частково визнаною державою на Балканах. Після війни 1999 року між албанцями та сербами територія була підконтрольна ООН, а 2008 року парламент Косово одноосібно проголосив незалежність.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія продовжує не визнавати незалежність Косово. Також не визнає цю країну й Україна та ще 5 країн-членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія. Але це не завадило ЄС ухвалити із Косово Угоду про асоціацію.
  • Сербія є країною-кандидатом щодо членства у ЄС, однак для цього країні необхідно вирішити питання визнання Косово. Через це лідери постійно намагаються досягти мирної угоди та врегулювати суперечки. Один із можливих планів, який підтримують і США — це обмін територіями. Косово віддасть Сербії частину північних територій, де переважно проживають серби, в обмін на сербські регіони на півдні, де проживають переважно албанці.