Трамп пригрозив відкликати з Німеччини частину військ США. Він заявив, що Берлін «ухиляється» він внесків до НАТО

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп пригрозив відкликати з Німеччини частину військ США. Він заявив, що Берлін «ухиляється» він внесків до НАТО

Tom Brenner / Getty Images

Президент США Дональд Трамп оголосив про скорочення військового контингенту в Німеччині на 9,5 тис. військових, оскільки Берлін «ухиляється» від сплати членських внесків до НАТО. Проте урядовці пояснюють це рішення ще й тим, що канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилась відвідати саміт «Великої сімки» у США.

Про це повідомляє Reuters.

Трамп заявив, що після скорочення в Німеччині залишаться 25 тис. американських військових. Він реалізує це рішення, якщо Берлін не виправиться.

«Тож ми захищаємо Німеччину, а вони ухиляються. У цьому немає сенсу. Тож я сказав, що ми знизимо кількість солдатів до 25 тисяч», — сказав Трамп.

Така інформація циркулювала від початку червня, і нарешті президент США підтвердив її офіційно.

На переконання джерел видання в адміністрації, скорочення військ — це результат роботи військового керівництва, який не має нічого спільного з напругою між Дональдом Трампом і Ангелою Меркель. Канцлер Німеччини зірвала плани президента США провести особисту зустріч лідерів держав «Великої сімки» (G7).

Інші джерела видання заявили, що Білий дім, Держдеп і Пентагон здивувалися цьому рішенню і пояснили його панікою президента через зірваний саміт G7 або впливом колишнього посла США у Німеччині.

Зі свого боку німецьке посольство у США заявило, що американські війська — не для захисту Німеччини, а для захисту трансатлантичної безпеки, і що Берлін попереджали про скорочення.

  • G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запрошення Росії на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році, після анексії Криму. Члени G7 відкинули попередні заклики Трампа знову запросити Москву.
  • У березні Дональд Трамп скасував саміт через поширення COVID-19 і сказав, що замість цього він проведе відеоконференцію. Але потім, 20 травня, у Twitter він заявив, що саміт все-таки відбудеться. Уже 31 травня він заявив, що саміт перенесено на осінь. Трамп вважає, що G7 у нинішньому форматі представлена «застарілим переліком країн».
  • Велика Британія відкинула ідею повернути Росію до G7. Канада теж виступила проти, оскільки Росія не поважає міжнародне право. Євросоюз заявив, що поки Росія не змінить курс, її до складу «Великої сімки» не повернуть.