У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками, які обнулять терміни Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками, які обнулять терміни Путіна

Пресслужба президента російської федерації

У Росії кілька видавництв випустили в продаж Конституцію Росії з поправками, ще задовго до загальноросійського голосування, результати якого, відповідно, ще невідомі. Утім видавці та Кремль не бачать в цьому проблеми, пише РБК.

Поправки нададуть можливість Володимиру Путіну обиратися на посаду президента Росії ще на два терміни. Також на голосування винесуть поправки про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки. Крім того, у Конституцію хочуть додати згадку про бога.

Кілька видавництв Росії видали текст Конституції з поправками. «Конституція Російської Федерації. Набирає чинності з дня офіційного опублікування результатів загальноросійського голосування», — зазначено на обкладинці випущеної видавництвом «Омега-Л» брошури, яку можна придбати у столичній мережі книгарень. Також там зʼявився текст Конституції «з останніми змінами на 2020 рік» від видавництва «Ексмо».

Речник Путіна Дмитро Пєсков у відповідь на прохання ЗМІ оцінити факт продажу тексту нової Конституції сказав: «Не бачу тут нічого особливого, тим більше що там чітко вказується, що набуває чинності тільки після голосування. Потрібно ж публікувати те, за що люди будуть голосувати».

  • Поправки до Конституції потребують схвалення громадян на всенародному голосуванні. Щоб його визнали таким, що відбулося, явка понад 50% не потрібна.
  • У Росії придумали, як заманювати голосувати за обнулення термінів Путіна, — зокрема, планують розіграші квартир та сертифікатів, якими можна оплатити товари та послуги у магазинах і ресторанах або сплатити за парковку. Крім того, у бюджетників вимагають переконати проголосувати за поправки родичів і знайомих — всього від трьох до 10 людей.
  • Кремлівські політтехнологи підготували рекомендації для місцевої влади, як агітувати населення голосувати за поправки. Місцевій владі радять інформувати населення про поправки «у світлі досвіду пандемії».
  • Раніше YouTube заблокував агітаційну рекламу поправок до російської Конституції. Відео містить дискримінаційні висловлювання за ознакою сексуальної орієнтації та порушує правила сервісу. У ролику йшлося, що у 2035 році хлопчика з дитячого будинку усиновлює пара геїв. У кінці ролика слоган: «Таку Росію ти обереш? Виріши майбутнє країни, голосуй за поправки до Конституції».