На кордоні з Китаєм вбили трьох індійських військових

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
На кордоні з Китаєм вбили трьох індійських військових

ITBP / Facebook

На кордоні з Китаєм та Індією відбулась сутичка між прикордонниками, внаслідок якої вбили індійського офіцера і двох солдатів. Про це повідомляє The Telegraph. Видання повʼязує з тим, що минулого тижня зʼявилась інформація, що Китай «анексував» 60 квадратних кілометрів території у східному Ладакху.

Сутички відбулися на лінії фактичного контролю, вільна межа якої розділяє дві країни. Китай звинуватив індійські війська у перетині спірного кордону, «провокації та атаці китайських прикордонників», внаслідок чого виникло «серйозне фізичне протистояння між прикордонними силами двох сторін».

Пекін і Нью-Делі патрулюють обидві сторони лінії контролю, яка відділяє китайський Тибет від індійського історичного регіону Ладакх з 1962 року.

Індійські прикордонники призупиняють патрулювання взимку і навесні, коли через сильні снігопади в Гімалаях місцевість «малодоступна». Китайські військові цим скористались і 5 та 6 травня, ймовірно, перейшли на індійську територію у чотирьох місцях. Загалрм китайська сторона зайняла 40 квадратних кілометрів біля озера Пангонг і 20 квадратних кілометрів біля річки Галуан.

  • 4 червня Міністр оборони Індії заявив про підвищену активність військ Китаю на спільному кордоні в Гімалаях.
  • У 1962 році розпочалася китайсько-індійська високогірна прикордонна війна. Причиною стала неврегульованість питання щодо лінії кордону між колишньою Британською Індією і Тибетом. Спірними вважалися дві ділянки. Одна з них розташована в північно-східній частині Кашміру, а інша — у північній частині сучасного штату Аруначал-Прадеш.