Трамп пригрозив своєму колишньому раднику з нацбезпеки Болтону кримінальною відповідальністю за публікацію мемуарів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Трамп пригрозив своєму колишньому раднику з нацбезпеки Болтону кримінальною відповідальністю за публікацію мемуарів

Wikimedia Commons

Президент США Дональд Трамп заявив, що його колишній радник з національної безпеки Джон Болтон порушить закон і буде притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо опублікує свою книгу про роботу в Білому домі.

Про це пише Reuters.

Трамп сказав журналістам, що Болтон знає про те, що в його книзі є секретна інформація, яка не пройшла процес очищення. Він необхідний для будь-якої книги, написаної колишнім урядовцем, який мав доступ до конфіденційної інформації.

«Будь-яку розмову зі мною як з президентом я буду вважати секретною. Отже, якщо він [Болтон] написав книгу і випустить її, він порушить закон», — заявив Трамп.

Генеральний прокурор Вільям Бар сказав, що Міністерство юстиції намагається змусити Болтона завершити процес очищення і видалити секретну інформацію.

Книга Болтона The Room Where It Happened: A White House Memoir («Кімната, де це сталося: мемуари Білого дому») має вийти 23 червня.

За інформацією видавництва Simon and Schuster, у книзі описуються відносини Трампа з Китаєм, Україною, Росією, Північною Кореєю, Іраном, Великою Британією, Францією і Німеччиною. У ній є інсайдерська інформація про «непослідовний, непростий процес прийняття рішень».

«Дональд Трамп не хотів би, щоб ви прочитали цю книгу», — кажуть у видавництві, звертаючись до потенційних читачів.

  • Президент США Дональд Трамп 10 вересня звільнив свого радника з національної безпеки Джона Болтона. Він був вже третім, хто обіймав цю посаду при Трампі. Болтон працював з квітня 2018 року, був прихильником жорсткої зовнішньої політики і надавав перевагу війні замість переговорів: він переконав президента розірвати кілька міжнародних договорів і вийти з Ради ООН з прав людини. Однак вони розходилися з Трампом у питаннях відносин з Північною Кореєю, Іраном, Росією і Афганістаном.
  • У листопаді 2019 року Болтон звинуватив Білий дім у блокуванні свого облікового запису у Twitter.