«Громадяни позбавлені права вибору». МЗС засудило примусову видачу кримчанам російських паспортів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України знову засудило примусову видачу кримчанам російських паспортів і заявило, що у українців на півострові не було вибору, і вони були змушені погодитися на паспортизацію, яку окупаційна влада почала з березня 2014 року.

Про це йдеться в заяві МЗС.

«Громадяни України, що мешкають в АР Крим та місті Севастополь, фактично були позбавлені права вибору. Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову», — сказано в заяві.

У МЗС зазначили, що примусова паспортизація — це елемент репресивної політики по відношенню до українців, які змушені жити в умовах окупації. При цьому, при відмові від громадянства РФ кримчан штучно обмежують у правах (працевлаштування, соцзахист, медобслуговування).

У відомстві додали, що відсутність паспорта РФ могла загрожувати українцям депортацією з Криму з подальшою забороною на вʼїзд. Жителі Криму мали всі підстави для побоювань, що через відмову від паспорта РФ вони могли потрапити під репресивну машину Росії.