У французькому Діжоні кілька днів тривають сутички між чеченцями та арабами. Влада направила до міста підрозділи поліції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У місті Діжон, яке розташоване на сході Франції, уже кілька днів тривають масштабні сутички через конфлікт між арабською та чеченською спільнотами.

Про це пише BMF TV.

Причиною сутичок став напад в одному із кварталів міста 10 червня на 16-річного чеченця з боку «вихідців із Північної Африки». Хлопця побили та погрожували йому ножем начебто через його походження.

Через два дні чеченці вирішили помститися і до Діжона прибули близько 100 озброєних осіб у балаклавах. Вони почали влаштовувати погроми. На наступний день араби розпочали патрулювати вулиці міста та відкрито погрожувати представникам чеченської спільноти. Останні ж у відповідь закликали чеченців з усієї Франції та інших країн прибути до Діжона.

Протягом кількох днів у місті тривали сутички із застосуванням холодної та вогнепальної зброї. Загалом було поранено щонайменше 6 осіб та спалено 10 автомобілів. Лише увечері 15 червня влада Франції ухвалила рішення спрямувати у Діжон додаткові сили поліції. Очільник МВС країни Крістоф Кастанер назвав ці події неприпустимими і пригрозив жорсткою реакцією.

  • У суботу, 13 червня, в Лондоні відбулася жорстка акція протесту за участю кількох тисяч людей. Понад 100 людей заарештували. Учасники акції, серед яких були вкрай праві активісти і футбольні фанати, заявили, що приїхали в Лондон, щоб захистити памʼятники від демонстрантів Black Lives Matter.
  • Франція приєдналася до американських протестів проти расизму та жорстокості з боку поліції, які спалахнули після смерті афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі (США). У Парижі на вулиці вийшли близько 20 тисяч демонстрантів.