СБУ викрила командира корабля ВМС «Олександр Охрименко» на шпигунстві для Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України викрила командира аварійно-рятувального судна Військово-морських сил «Олександр Охрименко», який шпигував на користь Росії.

Про це «Бабелю» повідомило джерело у Військово-морських силах.

Затриманим є капітан другого рангу Анатолій Люлько. Джерело додало, що призначення його капітаном судна підтримував нинішній командувач ВМС Олексій Неїжпапа. Люлько навчався в Академії ВМС ім. Нахімова, якою керував Неїжпапа.

Як повідомляє пресслужба СБУ, слідчі зʼясували, що командир бойового корабля без дозволу свого командування виїхав до анексованого Криму. Там він розпочав співпрацю зі спецслужбами РФ і набув російського громадянства. Після цього капітан другго рангу повернувся до місця дислокації свого екіпажу і почав таємно збирати секретну інформацію.

Пресслужба СБУ

Пресслужба СБУ

Чоловік планував передати ці відомості російським спецслужбам після виїзду на постійне місце проживання до анексованого півострова. Для цього найближчим часом він збирався звільнитися з лав Збройних сил. За вказаним фактом порушено кримінальне провадження. Військовослужбовця усунули від займаної посади, скасували його допуск до державної таємниці.

Інтернет-видання «Думская» повідомило, що Люлька про підозру не повідомляла, оскільки доказів звʼязків з російськими спецслужбами у СБУ поки немає, але паспорт громадянина РФ капітан дійсно оформив.