Рада підтримала звіт слідчої комісії про вбивство Гандзюк і дала низку доручень правоохоронцям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада підтримала звіт слідчої комісії про вбивство Гандзюк і дала низку доручень правоохоронцям

Фото УНІАН

Верховна Рада підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк і нападів на інших громадських діячів.

За цю постанову проголосували 307 нардепів.

Звіт комісії мають оприлюднити в газеті «Голос України», а також направити президенту, голові Верховної Ради, прем’єр-міністру, Офісу генпрокурора, СБУ, МВС, Нацполіції. Вони мають розглянути його й у межах компетенції відреагувати та проінформувати парламент.

Крім того, Офісу генпрокурора рекомендували:

  • відреагувати на факти, наведені у звіті ТСК;
  • посилити нагляд за дотриманням законності в роботі Національної поліції, своєчасно реагувати на всі випадки порушень закону та вживати необхідних заходів реагування у випадку невиконання приписів прокурора;
  • проводити перевірки про можливі порушення законодавства, що містяться у скаргах, зверненнях чи надходять з будь-яких джерел;
  • поновити досудове розслідування проти голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника одного з депутатів облради Олексія Левіна. Їх підозрюють в організації вбивства Гандзюк.

Згодом на засіданні парламенту планують заслухати генпрокурора, керівництво СБУ, МВС і Нацполіції з питань розслідування нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти пʼятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Васянович і Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський — 4 роки вʼязниці.

Головним замовником нападу прокуратура вважає голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера.