ВООЗ готова змінити протокол лікування COVID-19 після заяв британських науковців про знайдені ліки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ВООЗ готова змінити протокол лікування COVID-19 після заяв британських науковців про знайдені ліки

Paul Biris / Getty Images

Всесвітня організація охорони здоровʼя планує оновити протокол лікування хворих на коронавірус через клінічні випробування британських учених, які заявили, що знайшли ліки від коронавірусу. Про це йдеться у заяві ВООЗ.

«Це перше лікування, яке, як було показано, знижує смертність у пацієнтів з COVID-19, які потребують кисню або вентиляції легенів. Ми будемо координувати метааналіз, аби краще розуміти результати дослідження. ВООЗ планує оновити протокол лікування, де будуть відображені поради, як і де застосовувати препарат», — заявив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Ґебреєсус.

Результати досліджень показують, що препарат дексаметазон майже на третину знижує ризик смерті у пацієнтів, які перебувають на ШВЛ, та на п’яту частину — у тих, хто потребує збагачення киснем. Хоча результати дослідження дексаметазону є попередніми, дослідники заявили, що препарат повинен негайно стати стандартним лікуванням важких пацієнтів.

Ще однією перевагою, на думку дослідників, є те, що дексаметазон — дешевий препарат. Таким чином його зможуть дозволити собі і люди у бідних країнах.

Ефективність дексаметазону помітили у важких пацієнтів з COVID-19, у хворих з більш легкими симптомами змін не було.

Дексаметазон уже понад пів століття використовують як протизапальний засіб, а також в онкології.

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що після цих досліджень «шанси померти від COVID-19 будуть значно знижені».