Освітяни закликали Зеленського призначити кваліфікованого міністра освіти і назвали кандидатури. Шкарлета серед них нема

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Громадські організації, освітяни та батьки звернулися до президента, премʼєр-міністра та народних депутатів щодо призначення міністра освіти і науки та пошуку претендентів на цей пост у «кулуарний спосіб». Вони закликали призначили кваліфікованого міністра і назвали трьох кандидатів, які відповідають вимогам.

Лист оприлюднили на сторінці організації «Батьки SOS» у Facebook.

Серед критеріїв, які перелічують у листі — відданість цінностям реформи освіти, розуміння її важливості. «Кандидат/кандидатка має розуміти, що реформа НУШ розрахована до 2030 року, отже має бути безперервною, попри невідворотні зміни президентів, складу Верховної Ради та Кабміну», — наголосили у зверненні. Крім того, зазначають, що посада міністра передбачає довгострокову стратегічну візію.

У зверненні наголосили, що серед кандидатів на посаду очільника МОН були ті, хто відповідав професійним вимогам:

  • заступник директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук Олександра Антонюк;
  • ректор Київського університету імені Грінченка Віктор Огнев’юк;
  • директор Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

«Яка б кандидатура не була обрана, ми вимагаємо, аби ця особа була бездоганною з огляду академічної доброчесності і користувалася незаперечним авторитетом в освітянському середовищі, причетному до здійснення реформ», — зазначили у зверненні, додавши, що очікують на діалог зі сторони уряду та парламенту.

  • Посада міністра освіти залишається вакантною від 4 березня, коли уряд відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. Наразі обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • 2 червня президент Володимир Зеленський зустрічався з ректорами українських університетів, щоб обговорити питання вищої освіти. Згодом президент розповів, що на посаду міністра освіти і науки претендують три кандидати: ректор Чернігівського технологічного університету Сергій Шкарлет, керівник Апарату ОП Олексій Дніпров і нардеп від «Слуги народу», голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.
  • Найвірогіднішим кандидатом на посаду міністра освіти та науки є ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет. Про це «Бабелю» повідомило джерело, близьке до Міносвіти.
  • Колишній міністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • 15 червня фракція «Слуга народу» на своєму засіданні заслухала кандидата на посаду міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Голова фракції Давид Арахамія заявив, що кандидатуру Шкарлета планують винести на голосування у Раді 18 червня.