США продадуть Україні патрульні катери й озброєння на $600 млн

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Державний департамент США схвалив можливий продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і повʼязаного з ними обладнання. Сума угоди — $600 мільйонів.

Про це пишуть на сайті Агентства з військового співробітництва та безпеки США.

«Це поліпшить здатність України протистояти поточним і майбутнім загрозам. Країна зможе використовувати ці судна для захисту своїх територіальних вод і захисту інтересів на морі», — зазначають у повідомленні.

Крім катерів, уряд України планує придбати 32 системи ведення вогню MSI Seahawk A2, 20 оптико-електронних та інфрачервоних радарів, 40 гармат Mk44 Bushmaster II (32 встановлені і 8 запасних), 16 акустичних пристроїв (LRAD), 16 ідентифікаційних систем «свій/чужий» (IFF) та інше обладнання.

Вище вказане обладнання та озброєння буде встановлено на катери.

Алюмінієвий катер Mark VI має довжину у 26 метрів. Він може розвивати швидкість у 35 вузлів (63 км/год) і короткочасну максимальну швидкість в 41 вузол (74 км год). Дальність ходу до 1111 км. Катер озброєний дистанційно керованими 25-мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 і 7,62-мм кулеметами.

Україна замовляє покращену версію M242 Bushmaster — Mk44 Bushmaster II. Це 30-мм ланцюгова гармата зі збільшеною вогневою потужністю.

Підрядник угоди — компанія SAFE Boats International, Bremerton, WA.