«Українагейт», Путін і Фінляндія у складі Росії. Американські ЗМІ публікують уривки з книги ексрадника Трампа Болтона про Білий дім

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Українагейт», Путін і Фінляндія у складі Росії. Американські ЗМІ публікують уривки з книги ексрадника Трампа Болтона про Білий дім

Chip Somodevilla / Getty Images

Колишній радник з національної безпеки Джон Болтон планує опублікувати книгу про своє перебування в Білому домі «Кімната, де це сталося». Хоч вона має вийти у світ 23 липня, американські ЗМІ, зокрема, BBC і CNN, публікують ключові уривки з неї.

«Українагейт»

Трамп 20 серпня 2019 року заявляв, що не налаштований надсилати українській стороні «що-небудь, допоки не будуть передані всі матеріали розслідування, повʼязані з Клінтон і Байденом».

Болтон додав, що він особисто, а також держсекретар США Майкл Помпео і міністр оборони Марк Еспер намагалися від 8 до 10 разів змусити Трампа поновити підтримку України.

Фінляндія входить до складу Росії?

Президент США Дональд Трамп нібито питав у голови апарату Білого дому Джона Келлі, чи входить Фінляндія до складу Росії. За словами Болтона, Трамп питав про територіальну приналежність Фінляндії напередодні зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Гельсінкі у 2018 році. Після зустрічі з главою Росії президент США сказав, що вірить йому більше, ніж власним розвідслужбам, коли йдеться про втручання РФ в американські вибори.

Просив Китай допомогти з президентськими виборами 2020 року

Трамп начебто «благав» голову КНР Сі Цзіньпіна допомогти йому з переобранням на президентських виборах 3 листопада 2020 року. Болтон пише, що під час двосторонньої зустрічі на саміті в японській Осаці в червні 2019 року Сі Цзіньпін поскаржився Трампу на критику Китаю у США. «Він [Сі Цзіньпін] сказав, не називаючи імен, що деякі американські політики роблять помилкові висновки, закликаючи до нової холодної війни з Китаєм», — стверджує Болтон.

У відповідь, за його словами, «Трамп відразу ж припустив, що Сі [Цзіньпін] мав на увазі демократів». «Трамп схвально сказав, що серед демократів існує велика ворожість до Китаю», — пише ексрадник президента.

Після цього, як пише Болтон, Трамп «приголомшливо перевів розмову на майбутні президентські вибори у США, натякаючи на економічний потенціал Китаю та благаючи Сі [Цзіньпіна] забезпечити його перемогу».

Про Росію та Путіна

Болтон повідомляє, що Дональд Трамп постійно «бурчав і скаржився» з приводу санкцій щодо Росії, хоча публічно їх просував.

Після того як США оголосили про перший пакет санкції щодо Росії через отруєння колишнього шпигуна ЦРУ Сергія Скрипаля та його доньки, Трамп захотів їх скасувати, адже вони начебто були «занадто жорсткі» щодо Путіна. Болтон також пише у книзі, що Трамп не дав випустити заяву з критикою Росії у звʼязку з десятою річницею вторгнення РФ у Грузію.

Водночас сам Путін, як повідомляється у мемуарах, не вважає Трампа серйозним противником і переконаний, що може легко ним маніпулювати.

Було б «круто» вторгнутися до Венесуели

За словами Трампа, вторгнення до Венесуели буде «крутим». Болтон пише, що під час телефонного дзвінка у травні 2019 року президент Росії Володимир Путін провів «блискучу демонстрацію пропаганди в радянському стилі», порівнявши лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо з кандидатом в президенти від Демократичної партії 2016 року Хілларі Клінтон. Болтон пише, що метою Путіна було захистити свого союзника, президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Що стосується афганського конфлікту, то в книзі є цитата Трампа: «Це зробила дурна людина на імʼя Джордж Буш».

Як на книгу відреагував Трамп

Білий дім через суд намагається заборонити Болтону видавати книгу — Мінʼюст вже подав позов. Трамп сказав журналістам, що Болтон знає про те, що в його книзі є секретна інформація, яка не пройшла процес очищення. Він необхідний для будь-якої книги, написаної колишнім урядовцем, який мав доступ до конфіденційної інформації.

«Будь-яку розмову зі мною як з президентом я буду вважати секретною. Отже, якщо він [Болтон] написав книгу і випустить її, він порушить закон», — заявив Трамп.

Нагадаємо, що Болтон пішов з посади помічника президента восени 2019 року, Трамп заявив, що попросив його піти, оскільки був категорично не згоден з багатьма його пропозиціями. Зі свого боку Болтон стверджує, що пішов за власним бажанням.