У Сирії американський дрон знищив командира ІДІЛ за допомогою секретної ракети «ніндзя». Її залишки потрапили на відео

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У сирійському місті Ідліб 14 червня американський дрон, імовірно MQ-9 Reaper («Жнець»), знищив двох бойовиків «Ісламської держави», серед яких був командир. Атаку дрон провів секретною ракетою «ніндзя» AGM-114R9X, залишки якої зняли на відео.

Як повідомляє Daily Mail і The Drive, відео залишків ракети надав аналітик з безпеки Нік Вотерс, який працює з групою розслідувачів Bellingcat.

Ракета імовірно вбила Кассама уль-Урдіні з Йорданії та єменця Біляля аль-Санаані.

Особливість ракети в тому, що вона не має фугасної бойової частини, а тому не завдає пошкодженнь оточуючим ціль. Ракета має високу точність і перед ураженням цілі випускає шість лез, які знищують жертву. Оболонкою для AGM-114R9X служить ракета «повітря-земля» AGM-114 Hellfire, яка знищує все навколо в радіусі 2 км.

Офіційні особи Пентагону не підтверджують існування цієї ракети, але The Wall Street Journal писало про неї ще в травні 2019 року. За даними журналістів, ракету створили у 2011 році для точкового знищення живих цілей (бойовиків) без шкоди для оточення.

WSJ повідомляла, що це зброя застосовувалася у Лівії, Іраку, Ємені та Сомалі. Вперше ракету використовували в лютому 2017 року, щоб вбити заступника лідера «Аль-Каїди» Абу Хайра аль-Масрі. Цікаво, що цією ж ракетою, за даними західних ЗМІ, міг бути вбитий і іранський генерал Касем Сулеймані.

Журналісти також зазначають, що Пентагон навмисно дозволив витік даних про ракету у 2019 році, що «поліпшити імідж в мусульманському світі» і показати прагнення до зменшення побічної шкоди при проведенні військових операцій.

  • Американський десантний корабель USS Portland (LPD 27) випробував бойовий лазер, вразивши у повітрі безпілотник. Командування Військово-морськими силами показало відео випробувань.
  • Військові США завершили останній етап випробувань нової ядерної бомби B61-12. У рамках тестів винищувач четвертого покоління F-15E Strike Eagle прицільно скинув макет бомби з висоти приблизно 7 600 метрів, чим закінчив серію випробувань.