Поліцейському в США, який застрелив афроамериканця, загрожує довічне увʼязнення або смертна кара

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Поліцейському Гаррету Рольфу, який застрелив 27-річного американця Річарда Брукса, загрожує довічне увʼязнення або смертна кара. Всього поліцейському предʼявили 11 звинувачень.

Про це пише DW.

Прокурори дійшли висновку, що вбитий Брукс не представляв серйозної загрози для офіцерів. Районний прокурор Пол Говард на пресконференції сказав, що у затриманого стріляли «у той момент, коли він тікав» і додав, що дії поліцейського — це перевищення повноважень.

Іншому офіцеру, Девіну Броснану, який був присутній при трагедії, предʼявили три звинувачення, серед яких застосування фізичного насильства. Зокрема, поліцейський стояв на плечі Річарда Брукса, коли той уже лежав на землі.

  • Ввечері 12 червня в Атланті (штат Джорджія) при затриманні співробітник поліції застрелив 27-річного афроамериканця Річарда Брукса, що викликало нову хвилю протестів і заворушень на тлі загостреної ситуації в США щодо поліцейської жорстокості.
  • Брукса госпіталізували, проте лікарям не вдалося його врятувати. Пізніше розтин показав, що 27-річний Брукс помер від втрати крові і травм органів, викликаних двома вогнепальними пораненнями. У заяві йдеться, що його смерть була вбивством.
  • У сутичці постраждав і поліцейський, він отримав кілька травм.
  • Протести в США спалахнули 25 травня після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Флойд помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Всім причетним поліцейським предʼявили звинувачення у вбивстві, а Дерека Шовена заарештували.