Мережа магазинів «Алло» пояснила, чому на їхньому сайті Крим показували окремо від України

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Мережа магазинів «Алло» пояснила, чому на їхньому сайті Крим показували окремо від України

Google Maps

Заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова обурилась, що на сайті української мережі магазинів «Алло» є карта, на якій Крим відділено від материкової частини України. У компаніъ пояснили, що справа у сервісі OpenStreetMap, який некоректно відображає кордони.

17 червня Джапарова опублікувала у Facebook пост зі скринами, на яких півострів Крим відділено від материкової частини України, сам півострів названо «Республика Крым». Вона написала, що звернення до компанії ігноруються, а клієнтська служба відписує «в стилі «розглянемо, опрацюємо, повідомимо».

18 червня пресслужба компанії пояснила ситуацію.

«У додатку «Алло» давно були інтегровані карти Google та Apple, а у вебверсії все ще залишалася вбудована карта сервісу OpenStreetMap, яка некоректно відображає кордон між Автономною Республікою Крим і іншою частиною України. Сервіс OpenStreetMap подібний до Вікіпедії і характерний тим, що зміни в нього можуть вносити всі користувачі інтернету, а їх підтвердження або скасування відбувається з дуже великою затримкою», — повідомляють на сайті.

Крім того, «Алло» заявила про принципову позицію щодо Криму, тому «усуває всі неоднозначні моменти».

«Сервіс OpenStreetMap використовують на своїх ресурсах багато українських компаній, у тому числі й зі сфери техно-ритейлу, партнери та конкуренти. Компанія «Алло» закликає всіх відмовитися від використання некоректних карт на своїх ресурсах і спільно підтримувати позицію України щодо окупованих територій», — пишуть представники «Алло» у Facebook.

Іспанська телерадіомовна корпорація RTVE опублікувала інтерактивну карту поширення коронавірусу у світі, на якій тимчасово окупований український Крим позначили як частину Росії.

Раніше карту з «російським» Кримом опублікувала французька газета Le Monde, але потім виправила.