Розслідування: Друзі Путіна отримали контракти на вивезення сміття в Росії на $6 мільярдів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Розслідування: Друзі Путіна отримали контракти на вивезення сміття в Росії на $6 мільярдів

Пресслужба президента російської федерації

У рамках сміттєвої реформи в Росії компанії друзів президента РФ Володимира Путіна отримали низку державних контрактів на 420 мільярдів рублів ($6 мільярдів).

Про це йдеться в розслідуванні видання «Важные истории».

За даними видання, компанії, які пов’язані з оточенням Путіна, отримали понад чверть усіх державних контрактів на вивезення сміття. Зокрема, пов’язані з очільником «Ростеху» Сергієм Чемезовим фірми отримали контракти на 165 мільярдів рублів ($2,3 мільярда), повʼязані з сином колишнього генпрокурора Юрія Чайки — на 107 мільярдів ($1,5 мільярда).

Також приблизно у 30 регіонах Росії контракти на вивезення сміття отримали компанії, пов’язані з представниками місцевих політичних еліт — губернаторами, депутатами, членами партії «Единая Россия».

У розслідуванні зазначається, що понад 80% торгів відбулися зовсім без конкуренції, а ціни на вивезення сміття були близькі до максимальних.

  • У 2019 році в РФ відбулася сміттєва реформа — запроваджено нові правила утилізації відходів. Кожен регіон повинен обрати свого оператора, який буде збирати й утилізувати сміття.