ДБР знову викликало Януковича на допит у справі про здачу Криму

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держбюро розслідувань знову викликало на допит експрезидента-втікача Віктора Януковича для дачі свідчень у справі про здачу Криму російським військам.

Як повідомляє пресслужба ДБР, допит призначено на 11:00 23 червня. Янукович вже двічі не зʼявився на допит — 30 квітня і 13 травня. Слідчі ДБР викликають експрезидента для набуття процесуального статусу.

У вказаній справі фігурує колишній начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана, якого підозрюють у державній зраді.

Замана свідчив у справі про державну зраду Януковича. Він говорив, що перші повідомлення про загострення ситуації у Криму почали надходити в січні 2014 року. Замана стверджував, що розмовляв з цього приводу з Олександром Турчиновим, але керівництво вирішило не відповідати на агресію Росії. Турчинов назвав свідчення Замани брехнею.

  • Замана обіймав посаду з лютого 2012 до 19 лютого 2014 року. За неофіційною інформацією, Янукович звільнив його після відмови дати наказ про висування на Київ десантної дивізії для придушення протестів на Майдані.
  • Заману затримали 25 лютого і вручили йому підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Замана у період 2012—2014 років особисто скоротив склад Збройних сил, розформував 70 військових частин і зʼєднань, зокрема зенітні ракетні бригади та дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї. За словами генпрокурора, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував усі частини тактичної групи «Крим» ЗСУ керівнику Військово-морських сил — адміралу Юрію Ільїну, що «фактично паралізувало опір українських військовослужбовців під час російської агресії».
  • 26 квітня 2019 року Печерський районний суд Києва заарештував Заману. Пізніше Головна військова прокуратура повідомила, що завершила розслідування, а вже 24 травня Апеляційний суд Києва звільнив Заману з-під варти.
  • Раніше адвокати Януковича передали до ДБР заяву експрезидента. Вони заявили, що Янукович готовий співпрацювати з ДБР, а адвокат Віталій Сердюк озвучив позицію Януковича у справі Замани.