Генпрокурор: Три провадження проти Порошенка за заявами Портнова вже закрили

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Минулого тижня проти попереднього президента Петра Порошенка було закрито три провадження, внесені за заявою Андрія Портнова, екзаступника голови Адміністрації Януковича.

Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова на брифінгу.

За словами генпрокурора, провадження стосувалися призначення прем’єр-міністра за відсутності парламентської коаліції, втручання в діяльність Окружного адміністративного суду Києва та призначення членів Вищої ради правосуддя.

«Ці три провадження були закриті за відсутністю складу злочину. Ці провадження були внесені в ЄРДР за заявою Андрія Портнова. І в цьому вся різниця. Коли заяву про злочин робить голова Служби зовнішньої розвідки — то, мабуть, і судова перспектива, і слідча перспектива буде зовсім іншою», — сказала Венедіктова.

Генпрокурор переконана, що в Україні немає політичних переслідувань, і справи проти Порошенка, як і справи проти будь-яких інших громадян, або закриваються, або передаються до суду.

«Тут політики немає взагалі. Є заяви Служби зовнішньої розвідки. Зовнішня розвідка — це серйозно», — підкреслила Венедіктова.

За що судять Порошенка?

Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом, у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», яким схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення ним влади та службових повноважень. Божок нібито за наказом Порошенка призначив на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка.

10 червня 2020 року ДБР заявило, що Порошенку повідомили про підозру у цій справі. Але адвокати заперечували вручення підозри — через «процесуальні порушення».