Жителі Мінська вишикувалися в багатокілометровий живий ланцюг на підтримку опонентів Лукашенка. Акція тривала майже 7 годин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

18 червня в Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів зі збором підписів за альтернативних кандидатів у президенти країни, якою з 1994 року незмінно керує Олександр Лукашенко, вишикувався кількакілометровий живий ланцюг.

Про це повідомляють Интерфакс і TUT.by.

Акція розпочалася о 18:00 біля філармонії. За кілька годин ланцюг розтягнувся по головному проспекту Мінська — проспекту Незалежності — майже на пʼять кілометрів, до Будинку уряду і ЦВК. Проїжджаючі по проспекту, автомобілі сигналили на підтримку учасників пікету.

Люди скандували: «Випускай», з вимогою, зокрема, відпустити затриманого напередодні ексбанкіра Віктора Бабарика — головного опонента Лукашенко на виборах.

Після 23:00 ДАІ перекрила окремі ділянки проспекту Незалежності, щоб автомобілісти не підтримували учасників пікету, проте на тих ділянках, де рух було дозволено, водії продовжували сигналити.

Загалом пікет солідарності тривав майже до першої години ночі. Люди не розходилися навіть, коли розпочався дощ, і продовжували стояти.

В окремих місцях правоохоронці за допомогою мегафона попереджали учасників мітингу про незаконність їхніх дій. Крім того, на деякі вулиці вивели автозаки. Масових затримань не проводилося, водночас учасники пікету повідомляли про кілька затримань.

У Білорусі 19 червня завершується етап збору підписів за висунення претендентів у кандидати в президенти. Пікети зі збору підписів, відповідно до білоруського законодавства, можна проводити без дозволу влади.

  • Головного опонента президента Білорусі Олександра Лукашенка на прийдешніх виборах, банкіра Віктора Бабарика затримали через спроби вплинути на свідків і приховування доказів злочину.
  • 11 червня у білоруському Белгазпромбанку департамент фінансових розслідувань провів масштабні обшуки у справі про «відмивання коштів». Бабарико пішов з посади глави банку у травні, щоб зосередитися на передвиборчій кампанії. Раніше також стало відомо, що заблокували рахунки передвиборчого фонду Бабарика.
  • Віктор Бабарико — один з головних опонентів Лукашенка на майбутніх президентських виборах у Білорусі. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Вибори президента Білорусі відбудуться 9 серпня. Лукашенко очолює Білорусь з 1994 року, для нього це вже шоста президентська виборча кампанія. Попередні президентські вибори в Білорусі відбулися 11 жовтня 2015 року. Явка виборців становила 86,75%. Тоді Лукашенко набрав 83,49% голосів.