КМІС оприлюднив дослідження, як українці дотримувалися карантину. Тільки 10% взагалі не виходили з дому протягом тижня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
КМІС оприлюднив дослідження, як українці дотримувалися карантину. Тільки 10% взагалі не виходили з дому протягом тижня

Мусієнко Владислав / УНІАН

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опублікував дослідження, як українці дотримуються карантину після майже трьох місяців обмежень.

Опитування проводили з 24 травня по 4 червня, після початку адаптивного карантину і відновлення роботи громадського транспорту.

Дослідження показало, що в середньому кожний українець віком від 18 років виходив на вулицю приблизно 10 разів на тиждень. Упродовж останнього тижня 90% населення один чи більше разів виходили з дому. З них:

  • 37% — виходили декілька разів на день;
  • 22% — виходили раз на день, тобто майже 60% (37% + 22%) виходить на вулицю не менше ніж раз на день;
  • 21% — виходили більше одного разу на тиждень (сума тих, хто виходив 2—3 і 3—4 рази на тиждень);
  • 9% — виходили 1 раз на тиждень;
  • лише 10% опитаних сказали, що взагалі не виходили з дому впродовж тижня.

За даними дослідження, жінки більше сидять вдома, ніж чоловіки. Найменше тих, хто зовсім не виходив з дому протягом тижня, серед людей віком 30—44 років (4%), найбільше—серед людей віком від 60 років (22%).

Найбільше тих, хто виходив з дому декілька разів на день, серед людей віком 30—44 років (46%) і 45—59 років (44%). Найменше — серед людей віком від 60 років (23%).

За даними дослідження, чим старша людина, починаючи з 50 років, тим рідше вона виходить з дому.

КМІС провів опитування методом CATI на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком від 18 років) України.

  • 22 травня в Україні розпочався адаптивний карантин — рішення про послаблення або посилення карантину можуть ухвалювати в кожному регіоні окремо. 25 травня відновив роботу метрополітен Києва.
  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що в Україні зростає кількість хворих на коронавірус, тому що люди нехтують захисними масками, антисептиками і не дотримуються соціальної дистанції.