«Ганебна і абсурдна спроба тиску»: у ПЦУ прокоментували кримінальну справу проти Порошенка через Томос

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Православній церкві України назвали «спробою тиску» кримінальну справу проти п’ятого президента Петра Порошенка через фактичне створення ПЦУ й отримання Україною Томосу про автокефалію.

Про це йдеться у заяві Київської митрополії ПЦУ.

«Те, що таке «розслідування» було офіційно розпочате і досі (понад вісім місяців) проводиться, не може бути оцінене Київською митрополією Православної церкви України ніяк інакше, як приклад використання супротивниками незалежності ПЦУ юридичної системи, правоохоронних і судових органів України з метою перешкоджання розбудові та розвитку Православної церкви України, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад», — вважають у ПЦУ.

Там підкреслили, що ця справа є одним із елементів тиску та переслідування діяльності ПЦУ від моменту її створення з боку різних «опонентів». Також у ПЦУ вважають «особливо ганебним» використання у цій справі імені УПЦ КП, яка самоліквідувалась під час Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року.

«Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, зокрема тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі», — наголосили в ПЦУ.

  • Лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко 18 червня заявив, що проти нього порушено кримінальне провадження за фактом створення Православної церкви України.
  • Увечері того ж дня у Державному бюро розслідувань підтвердили, що наразі ведуть слідство у справі проти п’ятого президента Петра Порошенка, яку порушили через створення Православної церкви України. «6 листопада 2019 року СБУ розпочато розслідування за заявою прихожан Київського Патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. Надалі СБУ справу передано для розслідування в ДБР. Слідство у справі триває», — заявив представник пресслужби Бюро Максим Білоусенко.