Австралія зазнала масштабних кібератак. Фахівці звинувачують Китай у помсті за розслідування причин COVID-19

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Австралії Скот Моррісон заявив, що країна зазнала масштабних кібератак, за якими виразно «стоїть третя держава».

Про це повідомляє Daily Mail і Reuters.

За його словами, хакери атакували міністерства, штаб-квартири промислових компаній, політичні організації, заклади освіти, медичні відомства, постачальників води, тепла та електрики, а також органи, що відповідають за безпеку інфраструктури.

«Та інформація, якою ми зараз володіємо, вказує на те, що кібератака була організована за підтримки держави, оскільки лише у держави можуть бути такі можливості і потужності для компʼютерного зламування», — сказав Моррісон.

Міністр оборони Лінда Рейнолдс зазначила, що великого витоку даних фахівці з кібербезпеки не зафіксували.

Урядові агентства вважають, що за атаками стоїть Китай, який таким чином відповідає Австралії на вимогу провести розслідування з приводу походження коронавірусу. У березні Австралія стала першою країною, яка зажадала провести розслідування. Китай у результаті наклав заборону на ввезення австралійської яловичини, підвищив тарифи на австралійський ячмінь, а також закликав своїх громадян не їздити у Австралію.

  • Раніше китайські журналісти назвали першу людину з коронавірусом в Ухані — це була жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». Пізніше генетики зʼясували дату старту пандемії коронавірусу. Вона розпочалася за кілька місяців до заяви ВООЗ.
  • Китай звинувачують у маніпуляціях і приховуванні даних про початок коронавірусу. Китай також проводить масштабні компанії з пропаганди, щоб зняти з себе відповідальність за розповсюдження коронавірусу.
  • Австралія була однією з перших країн, яка заявила про необхідність провести незалежне розслідування причин коронавірусу. Держави вимагають дати «неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку». Це викликало невдоволення Китаю, який заявив, що то був політичний «маневр» проти Пекіну. Австралійські дипломати при цьому змогли домогтися підтримки країн ЄС. Незалежне розслідування підтримують понад 120 країн.
  • Група сенаторів США внесла на розгляд Сенату законопроєкт, який передбачає санкції проти Китаю через коронавірус. Обмежувальні заходи проти КНР будуть введені, якщо Пекін відмовиться співпрацювати, щоб зʼясувати причини виникнення пандемії коронавірусу.
  • 25 травня Китай дав згоду на розслідування за умови, що його проведуть вчені без «політичного втручання».