Коронавірус в Італії поширювався ще у грудні 2019 року. Вірус виявили у стічних водах

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Італійські дослідники виявили коронавірус SARS-CoV-2 у зразках стічних вод Мілана та Туріна ще за грудень 2019 року. Це свідчить про те, що вірус вже поширювався країною у цей період.

Відповідне дослідження оприлюднив Італійський державний інститут здоров’я.

«Під час дослідження вивчали 40 зразків стічних вод, зібраних з жовтня 2019 року до лютого 2020 року, і 24 контрольних зразки за вересень 2018 року — червень 2019 року, що дозволило безпечно виключити присутність вірусу. Результатами підтверджено, що у двох різних лабораторіях двома різними методами було показано присутність РНК SARS-CoV-2 у зразках, відібраних в Мілані та Турині 18 грудня 2019 року та в Болоньї 29 січня 2020 року», — повідомила одна з дослідниць із Департаменту здоров’я та якості води Джузеппіна Ла Роса.

Перший підтверджений випадок зараження коронавірусом в Італії датований серединою лютого.

Італійське дослідження підтверджує результати інших, зокрема тих, що виявили коронавірус у крові французьких пацієнтів у грудні 2019 року й у стічних водах Барселони в середині січня 2020 року.

  • У Франції керівник відділення невідкладної медичної допомоги лікарень Авіценна й Жан-Вердьє Ів Коен заявив, що перший випадок коронавірусу у країні стався на місяць раніше, ніж вважалося досі, — 27 грудня у пацієнта з діагнозом «пневмонія»
  • Першою людиною у китайському місті Ухань з підтвердженим коронавірусом була жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». Симптоми у неї проявилися 11 грудня 2019 року.