Проти головного опонента Лукашенка на виборах Віктора Бабарика порушили справу через «участь у злочинній організації». Зараз він у СІЗО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Проти головного опонента Лукашенка на виборах Віктора Бабарика порушили справу через «участь у злочинній організації». Зараз він у СІЗО

Natalia Fedosenko / Contributor

Генпрокуратура Білорусі порушила проти головного опонента президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах Віктора Бабарика справу про участь у злочинній організації.

Про це повідомляють білоруські ЗМІ.

На брифінгу для державних телеканалів голова Комітету держконтролю Білорусі Іван Тертель заявив, що Бабарика затримали, оскільки він був «безпосереднім організатором та керівником незаконної діяльності».

У штабі Бабарика заявили, що він і його син Едуард зараз знаходяться в СІЗО КДБ. До цього в офісі Белгазпромбанку, яким до травня цього року 20 років керував політик, пройшли обшуки, а потім там ввели зовнішню адміністрацію. При цьому, «Газпром» розкритикував рішення Мінська щодо своєї «дочки».

Видання TUT.BY повідомляє, що на нерухоме майно всієї сім’ї Бабарика наклали арешт. Раніше стало відомо, що заблокували рахунки передвиборчого фонду Бабарика.

Сам Бабарико вважає, що кримінальні справи щодо нього мають політичний характер і повʼязані з виборами президента. Однак білоруські силовики заявили, що кримінальні справи проти Бабарика і виборча кампанія між собою ніяк не повʼязані. Раніше Тертель заявив про «ляльководів у «Газпромі», які нібито стоять за діяльністю опонента Лукашенка.

  • 11 червня у білоруському Белгазпромбанку департамент фінансових розслідувань провів масштабні обшуки у справі про «відмивання коштів». Бабарико пішов з посади глави банку у травні, щоб зосередитися на передвиборчій кампанії.
  • 18 червня у Білорусі затримали Бабарика та його сина нібито через спроби вплинути на свідків і приховування доказів злочину.
  • Того ж дня у Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів зі збором підписів за альтернативних кандидатів у президенти країни вишикувався кількакілометровий живий ланцюг.
  • Віктор Бабарико — один з головних опонентів Лукашенка на майбутніх президентських виборах у Білорусі. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.