НАБУ повідомило про підозру ексміністру Омеляну за зменшення портових зборів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру колишньому міністрові інфраструктури Володимиру Омеляну.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, Омеляна підозрюють за ч. 2 ст. 211 КК — видача актів, які зменшують надходження до держбюджету всупереч закону.

За версією слідства, Омелян у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Тоді як один з цих зборів (адміністративний) є дохідною частиною бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

Через дії Омеляна бюджет нібито недоотримав 30,5 млн гривень. «З очікуваних 203,5 млн гривень, до бюджету надійшло 173, 1 млн гривень», — зазначили у НАБУ.

Сам Омелян написав у Facebook, що для нього підозра — «черговий сюрприз і миле співпадіння».

За словами ексміністра тиждень тому його запросили у НАБУ свідчити у провадженні щодо зниження Кабміном портових тарифів. Від зазначив, що у 2018 і 2019 роках завдяки цьому рішенню морська галузь показала зростання більш ніж на 20%.

«Це, безумовно, прецедент і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки — може бути звинуваченим у шкідництві», — написав Омелян.