Тищенко та інші нардепи збирають підписи за відставку голови освітнього комітету Бабака. Той не організував голосування за Шкарлета

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:

У Раді почали збір підписів за відставку голови комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака («Слуга народу»). Причиною стало те, що він не зміг організувати голосування у комітеті на підтримку кандидата на посаду міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це «Бабелю» повідомили кілька джерел.

Підписи у Раді збирають декілька депутатів, зокрема, нардеп від «Слуги народу» Микола Тищенко. За даними «Бабеля», він вже встиг зібрати близько 70-80 підписів.

Раніше президент Володимир Зеленський жалівся, що Бабак не погоджується очолити Міністерство освіти і науки та блокує кандидатури інших претендентів.

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

  • Посада міністра освіти залишається вакантною від 4 березня, відколи уряд відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. Наразі обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував Верховній Раді призначити міністром освіти і науки ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета.
  • 18 червня парламентський комітет Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти і науки.
  • Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура повідомив, що Зеленський просив народних депутатів з фракції підтримати призначення Шкарлета на посаду міністра.
  • Громадські організації, освітяни та батьки звернулися до президента, премʼєр-міністра та народних депутатів щодо призначення міністра освіти і науки. Вони закликали призначити кваліфікованого міністра і назвали трьох кандидатів, які відповідають вимогам. Шкарлета серед них немає.