ЄС закликав владу Білорусі «негайно» випустити опонента Лукашенка із СІЗО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський союз закликав владу Білорусі негайно випустити із СІЗО головного опонента президента Олександра Лукашенка на прийдешніх виборах Віктора Бабарика та його сина.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх справ.

У ЄС наголосили, що жоден кандидат не повинен бути позбавлений можливості балотуватися та виконати усі необхідні процедури реєстрації через політично вмотивовані заходи. У контексті цього вони згадали про затримання Віктора Бабарика та його сина.

«ЄС закликає білоруську владу негайно звільнити їх з попереднього увʼязнення і гарантувати повну повагу верховенству закону, включно із справедливим і прозорим розслідуванням і правом на доступ до адвоката. Будь-яке розслідування повинне бути неупередженим і без політичного тиску», — зазначається у заяві.

Також Євросоюз чекає на запрошення від Білорусі щодо участі у президентських виборах міжнародних спостерігачів, зокрема представників Бюро демократичних інститутів та прав людини (ODIHR).

  • 18 червня у Білорусі затримали головного опонента Лукашенка Віктора Бабарика та його сина. Проти Бабарика порушили справу про участь у злочинній організації. Вони перебувають у СІЗО.
  • Того ж дня у Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів зі збором підписів за альтернативних кандидатів у президенти країни вишикувався кількакілометровий живий ланцюг.
  • Віктор Бабарико — один з головних опонентів Лукашенка на майбутніх президентських виборах у Білорусі. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування. Він уже зібрав у чотири рази більше необхідних для балотування підписів.