Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані

Пресслужба президента російської федерації

Росія хоче залучити до голосування за поправки до Конституції Росії про обнулення термінів Володимира Путіна власників незаконно виданих російських паспортів на територіях окупованих Донбасу та Криму. У МЗС Україна та ЄС вже відреагували.

Про це йдеться у статті німецького видання Bild.

«200 тисяч українців раптом отримали право голосу на конституційному голосуванні з використанням незаконних російських паспортів […] Путін зараз використовує крайні методи, щоб забезпечити собі додаткові голоси для майбутнього голосування», — зазначають у статті.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що голосування мешканців окупованих територій Донбасу з російськими паспортами є незаконним.

«Рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу становить грубе втручання у внутрішні справи та є продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу», — відзначили у заяві МЗС.

У відомстві наголосили, що залучення до участі у російському референдумі власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі спотворює і ставить під сумнів результат голосування.

«Незаконним як з точки зору українського законодавства, так і міжнародного права, стане проведення голосування і на території тимчасово окупованого Криму, так як і всі попередні так звані вибори, проведені окупаційною владою на території півострова», — йдеться у заяві МЗС.

У Євросоюзі наголосили, що наміри Росії забезпечити голосування мешканців окупованих Донбасу та Криму є черговим порушенням духу Мінських домовленостей та суверенітету України. Відповідну заяву оприлюднили під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє «Укрінформ».

«Нещодавнє запрошення Росією власників незаконних російських паспортів узяти участь у майбутньому конституційному референдумі в Росії є ще одним порушенням духу Мінських домовленостей та суверенітету України», — наголосили у ЄС.

  • Голосування за поправки до російської Конституції заплановане з 25 червня і триватиме сім днів. Поправки нададуть можливість Володимиру Путіну обиратися на посаду президента Росії ще на два терміни. Також на голосування винесуть поправки про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки. Крім того, у Конституцію хочуть додати згадку про бога.
  • У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками. У Кремлі придумали, як заманювати на голосування.
  • Міністерство закордонних справ України знову засудило примусову видачу кримчанам російських паспортів і заявило, що у українців на півострові не було вибору, і вони були змушені погодитися на паспортизацію, яку окупаційна влада почала з березня 2014 року.