ООН вивчить проблему расизму проти темношкірих. Від прискіпливого розслідування дискримінації у США відмовились

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Рада ООН з прав людини засудила дискримінаційну та насильницьку роботу поліції США, яка призвела до загибелі беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда, і наказала скласти звіт про систематичний расизм проти темношкірих людей. Від прискіпливого розслідування відмовились.

Про це повідомляє Associated Press.

Форум Ради ООН в Женеві одноголосно схвалив резолюцію, якою засудили расизм у США і зобов’язали офіс Верховного комісара з прав людини Мішель Бачелет протягом року скласти звіт щодо дискримінації людей африканського походження.

Бачелет досліджуватиме реакцію урядів на мирні протести проти расизму та вивчатиме випадки жорстких дій поліції по відношенню до темношкірих людей. Свій звіт вона зачитає в липні 2021 року.

При цьому Рада відмовилася від прискіпливого розслідування, зосередженого на расизмі у США, яке запропонували країни Африки. Після кількох днів дебатів за закритими дверима Рада дішла згоди.

Ухвалена резолюція закликає до більш загального розгляду проблеми з метою «сприяти підзвітності та відшкодувати збитки постраждалим» у США та за їхніми межами.

Іран і Палестина теж долучилися до складання резолюції, що засуджує «тривалу расово-дискримінаційну та насильницьку практику» з боку правоохоронних органів по відношенню до людей африканського походження, яка призвела до загибелі Флойда і спровокувала багатомільйонні протести в усій Америці.

США вийшли з Ради два роки тому — Дональд Трамп звинуватив її в упередженості щодо Ізраїлю.