Путін процитував неіснуючий вислів Гітлера з посиланням на книгу, заборонену в Росії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Путін процитував неіснуючий вислів Гітлера з посиланням на книгу, заборонену в Росії

Sasha Mordovets / Getty Images

Володимир Путін у своїй статті для журналу National Interest, в якій виправдовує радянську анексію країн Балтії, цитує неіснуючий вислів рейхсканцлера Німеччини Адольфа Гітлера. Такий висновок зробив російський історик і дослідник архівів Ігор Петров.

Про це історик написав у Facebook.

«Путін у своїй статті некритично використав неправильно перекладену в радянські часи цитату, що спирається на сумнівне джерело. Це посилює й без того явний (як за змістом, так і лексично) «радянський присмак» його статті», — заявив Петров.

Російський президент у своїй статті «Справжні уроки 75-ї річниці Другої світової війни» процитував вислів, який буцімто належить лідеру німецьких нацистів:

«Гітлер прямо заявляв: «Наша політика стосовно народів, що населяють широкі простори Росії, має полягати в тому, щоб заохочувати будь-яку форму розбіжностей і розколу», — написав Путін.

Історик Петров, який проживає в Німеччині, взявся віднайти першоджерело процитованого вислову. Він виявив, що Путін не перший його згадував — вислів присутній у багатьох джерелах ще з радянських часів, але без зазначення першоджерела.

Петрову вдалося знайти чітке посилання на цитату в радянському журналі 1960 року на «Застільні розмови Гітлера» — збірку висловлювань фюрера, видану в 1951 році під редакцією Генрі Пікера — колишнього юриста Третього рейху.

Проте в оригінальному виданні історик не знайшов цієї цитати на вказаній за посиланням сторінці. До того ж, книга Пікера в Росії в 2010 році була внесена до переліку екстремістських матеріалів під номером 711 і заборонена, що робить ситуацію ще більш дивною.

Петрову все ж вдалося знайти в книзі вислів, віддалено схожий за змістом на популярну в радянських джерелах цитату.

«І тому, пануючи над підкореними нами на східних землях рейху народами, потрібно керуватися одним основним принципом, а саме: надати простір тим, хто бажає користуватися індивідуальними свободами, уникати будь-яких форм державного контролю і тим самим зробити все, щоб ці народи знаходилися на якомога нижчому рівні культурного розвитку», — нібито говорить Гітлер.

Igor Petrov / Facebook

Але і це не все. У 2019 році в журналі Мюнхенського інституту сучасної історії опублікували аналіз книги Пікера, який підводить до того, що вислови Гітлера в ній — не автентичні. Це відредаговані заднім числом спогади інших людей.