Суд США дозволив публікацію книги ексрадника президента Болтона. Але Трамп заявив про свою перемогу

Автор:
Костя Войтенко
Дата:

Суд у США дозволив публікацію книги ексрадника президента США з національної безпеки Джона Болтона, уривки з якої раніше зʼявилися в низці провідних американських ЗМІ. Заборонити оприлюднення мемуарів намагалася адміністрація Дональда Трампа, який після вердикту заявив про свою «перемогу».

Федеральний суддя Ройс Ламберт з округу Колумбія назвав заборону публікації неможливою, оскільки 200 тисяч примірників вже поширені серед продавців книг у всій країні. Водночас він засудив відмову Болтона від перевірки книги розвідувальними органами. Це, як зазначив суддя, може зашкодити національній безпеці.

Дональд Трамп уже назвав своєю «перемогою» таке рішення суду. Президент вважає, що його колишній радник тепер заплатить «високу ціну», оскільки «порушив закон».

«Йому подобається скидати бомби на людей і вбивати їх. Тепер бомби будуть скидати на нього!» — написав Трамп в Twitter.

  • Джон Болтон був радником президента США до вересня 2019 року. Він став третім, хто обіймав цю посаду за Трампа. Болтон працював з квітня 2018 року, був прихильником жорсткої зовнішньої політики і надавав перевагу війні замість переговорів: він переконав президента розірвати кілька міжнародних договорів і вийти з Ради ООН з прав людини. Однак вони розходилися з Трампом у питаннях відносин з Північною Кореєю, Іраном, Росією і Афганістаном.
  • Вже після звільнення Болтон звинуватив Білий дім у блокування свого облікового запису в Twitter.