Путін не виключає, що балотуватиметься на пʼятий термін. Але натякнув, що треба проголосувати за поправки про обнулення його строків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Росії Володимир Путін не виключає, що балотуватиметься на пʼятий термін, якщо буде ухвалена відповідна поправка до Конституції. За його словами, без ухвалення поправки чиновники замість нормальної роботи почнуть «шукати наступників».

Про це Путін заявив у документальному фільмі «Росія. Кремль. Путін», цитати наводить ТАСС.

«Я для себе ще нічого не вирішив. Я не виключаю можливості балотуватися, якщо це зʼявиться в Конституції. Подивимося, там видно буде», — заявив Путін.

Говорячи про поправку, що дозволяє обнулити його президентські терміни та знову висунути свою кандидатуру на вибори, Путін сказав: «Якщо цього не буде [ухвалення поправки], роки через два, а я знаю це з власного досвіду, замість нормальної ритмічної роботи на дуже багатьох рівнях влади почнеться нишпорення очима в пошуках можливих наступників. Працювати треба, а не наступників шукати».

Загальноросійське голосування щодо поправок до Конституції призначено на 1 липня. Але фактично розпочнеться з 25 червня і триватиме сім днів. Поправки нададуть можливість Путіну обиратися на посаду президента Росії ще на два терміни. Також на голосування винесуть поправку про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки. Крім того, у Конституцію хочуть додати згадку про бога.

До 2024 року триває четвертий термін президентства Путіна. Ухвалення поправок означатиме, що його можна обрати знову на два строки та залишити в Кремлі до 2036 року, коли Путіну виповниться 84 роки.

Зміни до Конституції вже схвалила Держдума. Однак Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні. Учасникам голосування запропонують відповісти на одне питання — «Ви схвалюєте зміни до Конституції Російської Федерації?».

  • У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками. У Кремлі придумали, як заманювати на голосування.
  • Путін хоче залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані.