У Нідерландах поновили слухання у справі про збиття MH17

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Нідерландах поновили слухання у справі про збиття MH17

Fairfax Media / Contributor

У Нідерландах поновили слухання другого блоку у справі про збиття над Донбасом літака МН17. Блок слухань розпочався 8 червня й триватиме до 3 липня. Про це повідомляє пресслужба суду.

Перерву у другому блоці слухань зробили, щоб захист одного з обвинувачених — Олега Пулатова — міг детальніше ознайомитися з матеріалами справи. Один із розслідувачів Bellingcat Христо Грозев повідомив у Twitter, що адвокати Пулатова заявлять клопотання, після чого суд визначиться з подальшим перебігом розгляду.

Крім виступу адвокатів, сторона звинувачення отримала право представити доповідь про перебіг слідства, щоб переконати суд в тому, що справа готова до розгляду по суті та додаткове розслідування не потрібно.

Згідно зі звинуваченням, Гіркін, Пулатов, Дубінський та Харченко спільно запросили систему «Бук», отримали її в Росії та використовували «для збройної боротьби з метою збити літак». Крім того, звинувачення стверджує, що у слідства є свідок, який бачив, як їхав «Бук», бачив солдатів у танкістський шоломах і чув запуск ракети.

Зазначимо, що на засіданні немає жодного з чотирьох обвинувачених. Тільки Пулатова представляють адвокати з нідерландської фірми.

На попередніх слуханнях прокурори кілька днів презентували результати слідства. Вони розповіли про те, як шукали свідків, які перебували біля ракети під час запуску, про отримані з радарів дані та про те, що вдалося виявити за допомогою супутникових знімків.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).