У Міносвіти пояснили, як школи видаватимуть атестати після скасування ДПА

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Міносвіти пояснили, як школи видаватимуть атестати після скасування ДПА

Chris Liverani / Unsplash

Міністерство освіти і науки розʼяснило правила видачі атестатів про отримання середньої освіти залежно від того, яким чином учні будуть проходити ДПА.

Про це повідомляють на сайті МОН.

Зазначають, що керівники закладів середньої та професійної освіти мають скласти перелік випускників, які бажають пройти ДПА. Для цього учень або хтось із його батьків має у найкоротші терміни подати заяву-підтвердження бажання скласти іспит (у закладі освіти чи у формі ЗНО). Її можна подати до закладу особисто або у надіслати скан-копію електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

Випускники, які не бажають проходити ДПА, отримають свідоцтва про повну загальну середню освіту і додатки до них із записом «звільнений(а)». Випускники, які вирішили складати ДПА, отримають атестати і додатки до них на основі результатів цього іспиту.

Зокрема, для випускників, які бажають пройти ДПА у формі ЗНО, заклади мають:

  • організувати підвезення учасників до пунктів тестування;
  • після отримання від УЦОЯО результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатка.

Для випускників, які хочуть пройти ДПА у закладі освіти, заклади мають:

  • перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;
  • організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у терміни, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів іспиту у відповідній графі бланку додатка.

Учні, які претендують на золоту або срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.