Помер Черкаський митрополит УПЦ (МП) Софроній. Він був лідером проукраїнського крила та планував бути на Об’єднавчому соборі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Помер Черкаський митрополит УПЦ (МП) Софроній. Він був лідером проукраїнського крила та планував бути на Об’єднавчому соборі

Сироткіна Анастасія / УНІАН

У віці 81 років після тривалої хвороби помер Черкаський митрополит УПЦ (МП) Софроній. Він був одним із лідерів проукраїнського крила в УПЦ (МП) і виступав за незалежність Української православної церкви.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ (МП).

«22 червня 2020 року о 23:08 після тривалої хвороби на 81-му році життя відійшов до Господа митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук)», — йдеться у повідомленні.

Софроній керував Черкаською єпархією УПЦ (МП) близько 28 років. Митрополитом він став у 2008 році.

Сам Софроній завжди був прихильником автокефалії православної церкви на території України. В УПЦ (МП) він був одним з лідерів проукраїнського крила. Софроній мав приїхати на Об’єднавчий собор у грудні 2018 року, однак не зміг цього зробити через стан здоров’я. Замість цього він надіслав відеозвернення, в якому закликав, що автокефальна українська церква повинна мати такий самий статус, як і інші православні церкви в усьому світі.

У січні 2019 року, коли тодішній президент Петро Порошенко приїжджав із Томосом до Черкас разом із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм, Софроній теж брав участь у заходах разом із ними. Він також обговорював з Порошенком своє приєднання до ПЦУ.

Софроній офіційно так і не покинув УЦП (МП) і не приєднався до ПЦУ. На його думку, у Томосі про автокефалію Вселенський патріархат виписав правила, які поставили ПЦУ у залежність від нього. «Це не автокефалія. Статут нової церкви говорить, що в Україні утворилася грецька церква», — вважав він. Водночас він розповідав, що вже не вважає себе митрополитом УПЦ (МП).

«Я ні туди і ні сюди. Але я не залишаюся у церкві Московського патріархату! Я не згадую під час служби патріарха [Московського Кирила]. У незалежної держави повинна бути незалежна церква. А виходить так, що ніби ми і незалежна держава, а ліземо у тенета до греків. А яка різниця — Константинополь чи Москва?» — казав Софроній у грудні 2018 року.