На борту МАУ загинули 38 цуценят: авіакомпанія відсторонила директора з вантажних перевезень, а поліція порушила справу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
На борту МАУ загинули 38 цуценят: авіакомпанія відсторонила директора з вантажних перевезень, а поліція порушила справу

Facebook / Fly UIA

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» розпочала службове розслідування та відсторонила від роботи директора з вантажних перевезень через загибель 38 тварин на борту літака, який 13 червня летів з Києва у Торонто. Про це повідомили у пресслужбі МАУ.

Також компанія за власним рішенням наклала ембарго на перевезення тварин у Boeing 767, починаючи з 19 червня. При цьому в авіакомпанії заявили, що досі не встановили причину загибелі тварин.

У авіакомпанії наголошують на тому, що робити висновки стосовно причин загибелі тварин варто після отримання офіційних документів зі сторони уповноважених органів Канади.

У МАУ розповідають, що всі тварини, які летіли до Торонто, мали комерційне призначення, лише одна тварина летіла з пасажиром.

«Авіакомпанія регулярно здійснює перевезення тварин на замовлення вантажовідправників до Північної Америки, Канади, Тель-Авіва тощо. Варто додати, що перевезення породистих цуценят, особливо брахіцефалів, до котрих належать у тому числі французькі бульдоги, має певні ризики, котрі знають та розуміють власники даних тваринок», — йдеться у заяві МАУ.

Загалом на рейсі було 559 собак та 89 котів, яких розмістили у 337 клітках. «Розміщення тварин у клітках більше ніж одна дозволяється, якщо тварини можуть вільно рухатися та переміщатися. Клітки для тварин мають конструкцію, яка забезпечує вільну циркуляцію повітря. Такий стандарт кліток для транспортування відповідає вимогам LAR. На рейсі перевозили собак середнього віку 4 місяці», — додають у МАУ.

В авіакомпанії заявляють, що перевезення такої великої кількості тварин було можливим, оскільки рейс був евакуаційним. На рейсі летіли 92 пасажири з 272 доступних пасажирських крісел. Тому, додають у МАУ, вантажний відсік літака мав вільні ємності. І додають, що передній, задній та балковий вантажний відсіки повністю вентилюються та є температурно регульованими.

Що сталося?

13 червня на рейсі «Міжнародних авіалінії України», який летів з Києва до Торонто, загинули 38 тварин. Про це спершу написало канадське видання National Post з посиланням на Канадське агентство з інспекції продовольства. Згодом про загибель тварин повідомили ще кілька канадських ЗМІ.

Зокрема, про ситуацію розповіла очевидиця Еббі Лорензен. Вона приїхала в аеропорт, щоб забрати кота друга, і побачила, як працівники складають мертвих тварин у сміттєві пакети.

За даними канадських ЗМІ, температура повітря на момент завантаження була понад 30 °C і цуценята помітно страждали. Декілька кліток стояли одна на одній, а деякі навіть були в пластику. У тварин не було можливості вільно рухатися. Клітки стояли у нижньому відсіку літака, де погано циркулює повітря.

Також видання зазначали, що ще у столиці працівники аеропорту та очевидці звернули увагу на велику кількість тварин та неприйнятні умови, в яких їх мали перевозити.

Відповідно до правил Міжнародної асоціації повітряного транспорту, у кожної тварини має бути достатньо місця для того, щоб стояти, сидіти, крутитися та лежати у природному положенні. У клітках, де перевозять тварин, має бути вентиляція щонайменше з трьох сторін.

Після оприлюднення у ЗМІ авіакомпанія одразу не підтверджувала загибель тварин, стверджуючи, що поки не має такої інформації. Тоді в МАУ стверджували, що їм не надходили претензії ні з боку відправників, ні від одержувачів у Канаді, що перевезення тварин відбувалося неналежним чином. МАУ наголосила, що позиціює себе як pets friendly airline.

Але вже 19 червня авіакомпанія висловила співчуття з приводу трагічної загибелі тварин і додала, що співпрацює з місцевими органами влади, щоб визначити, що сталося.

Через загибель тварин поліція Київщини відкрила кримінальне провадження за статтею 299 ККУ — жорстоке поводження з тваринами. У поліції повідомили, що загинули 38 собак, інші — постраждали від зневоднення. «Правоохоронці проведуть усі необхідні слідчі дії, а також зʼясують умови транспортування тварин та причини, які могли б спричинити загибель цуценят», — повідомили у пресслужбі МВС.