Нардепи гуртом за рік заробили понад 3 мільярди. «Чесно» проаналізувало їхні декларації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нардепи гуртом за рік заробили понад 3 мільярди. «Чесно» проаналізувало їхні декларації

Гонтар Володимир / УНІАН

Доходи усіх народних депутатів [без членів їхніх сімей] становлять 3,249 мільярда гривень. На дивіденди припадає найбільша частка — близько 1,48 мільярда гривень. Вони становлять основну частину доходів нардепів.

Про це йдеться у матеріалі громадського руху «Чесно», який проаналізував декларації народних обранців за 2019 рік.

Окрім дивідендів депутати отримали:

  • 440 мільйонів гривень від відчуження нерухомого майна;
  • 265 мільйонів гривень — зарплата за основним місцем;
  • 176 мільйонів гривень — від відчуження цінних паперів та корпоративних прав;
  • 149 мільйонів гривень — від підприємницької діяльності.

У категорії «Інше» загалом задекларували 479 мільйонів гривень.

Також за минулий рік депутати отримали подарунків у грошовій формі на 73 мільйони гривень, а 10,8 мільйона гривень — подарунків у негрошовій формі.

Дивіденди

Найбільше дивідендів задекларував Петро Порошенко — 607 мільйонів гривень від інвестиційного фонду ПАТ «ЗНКІФ «Прайм Ессетс Кепітал».

На другому місці — Тарас Козак (ОПзЖ). Він задекларував 237 мільйонів гривень від кіпрської компанії Turul Investments Limited. Журналісти-розслідувачі Bihus.Іnfo писали, що ця фірма вела до тютюнового монополіста «Тедіс Україна».

Вадим Столар із фракції ОПзЖ задекларував дивідендів на 180 мільйонів гривень від офшору EMPIRE SYSTEM LTD (Британські Віргінські Острови), а також інвестиційних фондів «Генезис» і «Медісон».

Вадим Новинський задекларував 177 мільйонів гривень від кіпрської Komisiano Investments LTD, яка є частковим власником ПАТ «Запоріжнерудпром» і ПАТ «Смарт-Холдинг».

Григорій Суркіс задекларував близько 80 мільйонів гривень дивідендів від акціонерного товариства «Акцент Банк», де він є кінцевим бенефіціаром.

Інше

На другому місці за статтями доходів нардепів — «Інше».

Найбільший дохід у цій частині задекларував Сергій Власенко («Батьківщина») — це іноземний дохід від Reid, Collins, Tsai LLP на 133 мільйони гривень. У травні The New York Times повідомляло, що Тимошенко разом із Власенком отримали компенсацію за «шкоду, заподіяну політичними репресіями».

На другому місці — Петро Порошенко, який в «Іншому» задекларував близько 107 мільйонів гривень (повернення вартості та інвестиційний прибуток від придбання ОВДП), а ще 1,75 мільйона гривень як відшкодування моральної шкоди від ВВС. При цьому сам суд обійшовся йому в 4,43 мільйона гривень.

У Віктора Медведчука в «Іншому» задекларовано:

  • премія 33 мільйони гривень від Ventolor Holding Limited;
  • винагорода за договором 21,99 мільйона гривень від цієї ж офшорної компанії;
  • відшкодування за рішенням суду 1 139 гривень;
  • виплата за вчене звання академіка 55 тисяч гривень від Національної академії правових наук України.

Нагадаємо, що Віктор Медведчук показав фрагмент Біблії Гутенберга. Політик розповів, що за порадами консультантів придбав фрагмент книги у 2011—2012 роках, але відмовився назвати ціну цієї покупки.

  • Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підтвердила Національному агентству з питань запобігання корупції, що має наручний годинник марки Hublot, але він не справжній, а копія за 5 тисяч гривень.