Міноборони назвало фейком пост про «пластикові» медалі для учасників бойових дій. Його поширив ветеран, який вже визнав помилку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві оборони спростували інформацію про те, що ветеранів війни на Донбасі нагороджують нібито «пластиковими» медалями. Насправді ж нагрудні знаки «Ветеран війни» виготовлені з алюмінієвого сплаву, наголошують у пресслужбі відомства.

Так у Міноборони відреагували на допис учасника бойових дій на Донбасі та письменника Олега Болдирьова (Мартіна Бреста).

Відповідну постанову Кабміну щодо характеристик медалей ухвалили ще у 1994 році. У ній зазначено, що нагрудний знак виготовляється з алюмінієвого сплаву темно-жовтого кольору.

У Міноборони розповідають, що з 2015 року тривають дискусії щодо виготовлення відзнаки з такими характеристиками, але «головну роль відіграли фактори невеликої ваги і простоти у виготовленні».

«Замовлення на їх виготовлення відбувалися в рамках чинного законодавства щодо тендерних закупівель. Ці відзнаки замовляються не лише Міністерством оборони України, але й усіма іншими силовими структурами, представники яких мають статус учасника бойових дій», — додали у відомстві.

Про що йдеться?

20 червня учасник бойових дій на Донбасі та письменник Олег Болдирьов (Мартін Брест) заявив, що військових нагороджують медалями, виготовленими з пластику, який пофарбований у золотистий колір.

«Звичайний формований пластик, пофарбований в золотистий колір, а не метал. Ці пластмасові медалі отримали наші військові зараз, у червні 2020 року. Відмінний крок. Більше принизити армію, ніж це зробило Міністерство оборони України, було, мабуть, неможливо», — написав Болдирьов.

Його допис у Facebook поширили 6,9 тисячы разів. Цю тему відразу ж підхопили російські ЗМІ.

Але потім Болдирьов визнав свою помилку та вибачився за те, що поквапився з висновками і запостив неперевірену інформацію.

«Я маю вибачитися перед тими людьми, яких, хоч і мимоволі, обдурив своїм постом про медаль, і перед Міноборони. Емоції при виявленні цих надлегких медалей били просто через край. Мене ввела в оману вага медалі — сплав настільки легкий, що дуже схожий на пластик», — пояснив він.

Болдирьов також запостив скріншот відео, на якому спробували підпалити медаль, щоб перевірити, чи вона не розплавиться, але сплав лише нагрівся. Він додав, що зрозуміє, якщо Міноборони подасть на нього до суду.