ЗСУ отримали від Сполучених Штатів нову партію ракет Javelin

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЗСУ отримали від Сполучених Штатів нову партію ракет Javelin

United States Army / Wikipedia

До Збройних Сил України надійшли ракети типу FGM-148E — одна з останніх модифікацій протитанкових ракет комплексу Javelin. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

Окрім ракет, Україна отримала допоміжне обладнання на загальну суму понад $27 мільйонів.

Нагадаємо, що у грудні 2019 року Україна домовилася про поставку другої партії протитанкових ракетних комплексів виробництва американських компаній Raytheon і Lockheed Martin — Javelin.

Що таке Javelin?

FGM-148 Javelin — це переносний протитанковий ракетний комплекс, який виробляють американські компанії Raytheon і Lockheed Martin. Він працює за принципом «вистрілив — забув» — оператор комплексу не супроводжує та не коригує політ ракети, поки вона наближається до цілі.

Комплекс призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних обʼєктів, які переміщуються на низькій висоті та швидкості — гелікоптерів чи безпілотників. З 1996 року перебуває на озброєнні США.

Україна отримала першу партію з 210 ракет і 37 пускових установок за $47 млн у березні 2018 року. У травні почалася підготовка розрахунків (операторів) для комплексу. 22 травня 2018 року на полігоні Збройних сил відбулися випробування. У листопаді 2018 року Петро Порошенко заявив, що Javelin отримали Десантно-штурмові війська.