У Москві проходить парад, який перенесли через пандемію. На трибуни пускали лише з довідкою, а ветеранів привезли спецтранспортом

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Москві, на Красній площі почався військовий парад, приурочений до Дня перемоги, який відклали у травні через пандемію коронавірусу.

Спочатку його планували, як зазвичай, провести 9 травня, але через карантин перенесли. Напередодні речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що на парад прибудуть лідери Білорусі, Узбекистану, Боснії і Герцеговини, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Сербії. А також представники самопроголошених Південної Осетії та Абхазії. При цьому, додає Пєсков, у Кремлі з розумінням поставилися до того, що лідери кількох країн відмовилися приїхати на парад.

За даними російських ЗМІ, у параді візьмуть участь 216 одиниць військової техніки, також над Красною площею пролетять 75 літаків і вертольотів різних типів. Маршем пройдуть 13 тисяч військовослужбовців.

Раніше російські видання писали, що на трибунах сидітимуть з урахуванням соціальної дистанції — там нанесуть спеціальну розмітку. Але на трибуни зможуть потрапити далеко не всі — запрошені повинні надати довідку, що вони не хворі на коронавірус, пише BBC.

Глава Росспоживнагляду Анна Попова повідомила, що ветерани зможуть подивитися парад з трибун без масок. Вона розповідала, що їх розсадять через два крісла для дотримання соціальної дистанції, а на парад привезуть у спеціально підготовленому і продезінфікованому транспорті. Раніше видання Bloomberg писало, що близько 80 ветеранів Другої світової війни, які на параді сидітимуть поряд з президентом Росії Володимиром Путіним, ізольовані на курорті на два тижні через пандемію коронавірусу.

Головком сухопутних військ Олег Салюков в інтервʼю газеті «Красная звезда» розповів, що всі учасники параду були ізольовані, включно з персоналом, який займався підготовкою заходу. Ідеться про кухарів, механіків тощо.

До цього міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявляв, що у параді візьмуть участь тільки військові з імунітетом до коронавірусу.