«Ситуація критична». На Прикарпатті повінь підтопила понад 200 населених пунктів, Дністер розлився до рівня стихії 2008 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Ситуація критична». На Прикарпатті повінь підтопила понад 200 населених пунктів, Дністер розлився до рівня стихії 2008 року

МВС

В Івано-Франківській області повінь підтопила понад 200 населених пунктів, до 29 з них нема проїзду. Від стихії загинули троє людей, одна — зникла безвісти. Про це повідомили у пресслужбі МВС.

Зранку прем’єр-міністр Денис Шмигаль і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков облетіли найзатопленіші території області.

Стихія на Прикарпатті зруйнувала 110 км автомобільних доріг і 90 мостів. А загалом у трьох областях — Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій — пошкодила 429,7 км автодоріг і 130 мостів. Також порушено транспортне сполучення із 34 населеними пунктами.

За словами Авакова, найбільше на Прикарпатті постраждали Верховинський, Косівський та Рожнятівський райони. Через негоду також затопило районну лікарню у Галичі, звідки зараз евакуйовують хворих.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що ситуація критична — затоплення перевищує масштаб 2008 року.

«Фактично випало до 70% місячної норми опадів. Це спричинило потужні потоки, які на своєму шляху руйнували дамби, мости і переходи. Дністер розлився майже на 7 м — це рівень стихії 2008 року», — наголосив Аваков.

Авіація МВС має доставити постраждалим мешканцям продукти харчування та необхідне обладнання.

Керівник Служби автодоріг в Івано-Франківській області Василь Буджак в ефірі «Україна 24» повідомив, що через негоду пошкоджені всі дороги державного значення. Зараз комунальники працюють над відновленням проїзду.

  • У західних областях України вже кілька днів вирує негода. Через сильні дощі місцеві річки почали виходити з берегів, проривати дамби та підтоплювати населені пункти. Найбільше від негоди страждають три області: Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська. Поліцейські та рятувальники активно ліквідують наслідки та допомагають евакуйовуватися місцевим жителям.
  • У районах підтоплення очікують підвищення рівня води у річці Прут до 6,5 метра. В Івано-Франківській та Чернівецькій областях оголошено «червоний» рівень небезпеки.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що тримає на контролі ситуацію на заході України, де вже кілька днів вирує негода. Він доручив направити до постраждалих регіонів гуманітарний вантаж. При цьому це його перша заява щодо негоди у західних областях.