Дексаметазон внесли до українського протоколу лікування COVID-19. Британські лікарі називають його першими ліками від коронавірусу

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Дексаметазон внесли до українського протоколу лікування COVID-19. Британські лікарі називають його першими ліками від коронавірусу

Thana Prasongsin / Getty Images

До українського протоколу лікування хворих на COVID-19 внесли препарат дексаметазон.

Про це повідомив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов на брифінгу.

«Учора відбулося засідання нашої робочої групи [...] щодо оновлення стандартів надання медичної допомоги при COVID-19. Ми розглянули питання щодо внесення додаткових лікарських засобів, тобто розширення цього протоколу [лікування хворих], який ґрунтується на нашому досвіді, на клінічних випробуваннях і на досвіді інших країн. Наприклад, було прийняте рішення щодо внесення дексаметазону до нашого клінічного протоколу — в який спосіб лікувати, як застосовувати», — сказав міністр.

Дексаметазон є так званим кортикостероїдом. Це гормон кори надниркових залоз. Він має протизапальну дію, а також регулює енергетичний метаболізмі обмін глюкози в організмі.

Попри активне використання, принцип дії таких кортикостероїдів до кінця не вивчений. Однак дієва речовина такого препарату може легко проникати в будь-які клітини організму, більшість яких містять рецептори, що сприймають такі кортикостероїди. Це свідчить про те, що препарат може бути застосований для лікування багатьох різних хвороб.

  • Британська компанія AstraZeneca почала виробництво вакцини від коронавірусу ще до закінчення її випробувань. AstraZeneca заявила, що зможе поставити близько двох мільярдів доз.
  • Команда вчених і лікарів з лондонської лікарні Гая і Святого Томаса та Королівського коледжу протестують препарат ібупрофен для боротьби з коронавірусом.