Чернігівського ректора Шкарлета все ж таки призначили главою Міносвіти — поки виконуючим обовʼязки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Чернігівського ректора Шкарлета все ж таки призначили главою Міносвіти — поки виконуючим обовʼязки

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Кабінет міністрів призначив ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти і науки і одразу ж — виконуючим обовʼязки міністра.

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні уряду 25 червня.

Більшість депутатів у Верховній Раді не підтримували кандидатуру Шкарлета. Тому Кабмін вирішив його призначити в обхід голосування в Раді тимчасово виконуючим обовʼязки.

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

Заступниця глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук розповідала, що президент Володимир Зеленський кілька разів пропонував голові комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабаку («Слуга народу») очолити Міносвіти. Але той відмовився.

2 червня президент Володимир Зеленський зустрічався з ректорами українських університетів, щоб обговорити питання вищої освіти. Згодом президент розповів, що на посаду міністра освіти і науки претендують три кандидати: ректор Чернігівського технологічного університету Сергій Шкарлет, керівник Апарату ОП Олексій Дніпров і нардеп від «Слуги народу», голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура повідомив, що Зеленський просив народних депутатів із фракції підтримати призначення Шкарлета на посаду міністра.

  • Посада міністра освіти залишалася вакантною з 4 березня, відколи уряд відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. До цього часу обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • Ексміністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • 18 червня парламентський комітет Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти і науки. Після цього в Раді нардеп Микола Тищенко («Слуга народу») та інші нардепи почали збір підписів за відставку голови освітнього комітету Бабака, бо той не організував голосування за Шкарлета.