Голосування у Росії за поправки про обнулення термінів Путіна: віддати голос можна на лавці, пеньку, у багажнику і навіть двічі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Голосування у Росії за поправки про обнулення термінів Путіна: віддати голос можна на лавці, пеньку, у багажнику і навіть двічі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Росії 25 червня розпочалося голосування щодо поправок до Конституції, яке триватиме сім днів, до 1 липня. Серед поправок — обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Якщо громадяни проголосують за, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, тоді йому виповниться 84 роки.

Хоча зміни до Конституції вже схвалила Держдума, однак Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні. «Бабель» зібрав головні курйози і порушення, про які повідомляють місцеві ЗМІ і самі росіяни.

Через пандемію коронавірусу в деяких регіонах вперше дільниці розмістили на відкритому просторі «поза місцями для голосування» — у шатрах і наметах, в тому числі проголосувати можна на прибудинкових територіях на лавках. Деякі «місця для голосування» розмістили просто у багажнику автомобіля чи на пеньку дерева.

Проголосувати за поправки дозволили онлайн, зокрема, у Москві та Нижньогородській області. Загалом, за даними російської ЦВК, для електронного голосування зареєструвалися 1,2 млн громадян. Тобто громадяни могли обрати — голосувати на дільниці чи онлайн.

Але журналіст «Дождя» Павло Лобков зміг проголосувати двічі — на дільниці і дистаційно онлайн.

У Росії до голосування вирішили залучити власників незаконно виданих російських паспортів на територіях окупованих Донбасу та Криму. Мешканців тимчасово окупованих територій Луганської області перевозять автобусами через кордон, щоб ті змогли проголосувати.

До виборів кремлівські політтехнологи підготували рекомендації для місцевої влади, як агітувати населення голосувати за поправки. Місцевій владі радили інформувати населення про поправки «у світлі досвіду пандемії». Meduza з посиланням на кілька джерел у регіональних виданнях повідомляє, що регіональним ЗМІ у Твері заборонили за півтора тижні до голосування публікувати негативні новини. У день голосування зранку ЗМІ не давали, як зазвичай, зведення ДТП, релізів прокуратури, дехто проігнорував стастистику коронавірусу.

На Красній площі проти поправок відбувся одиночний пікет — громадський активіст Віктор Немитов простояв тільки кілька хвилин з плакатом проти поправок, після чого його затримали.

  • Путін не виключає, що балотуватиметься на пʼятий термін, якщо буде ухвалена відповідна поправка до Конституції. За його словами, без ухвалення поправки чиновники замість нормальної роботи почнуть «шукати наступників».
  • У Росії магазини ще до голосування почали продавати Конституцію з поправками. У Кремлі придумали, як заманювати на голосування.
  • Путін вирішив залучити до голосування за обнулення його термінів жителів окупованих територій Донбасу та Криму. Україна та ЄС стурбовані.