НАБУ затримало очільника Кіровоградської ОДА за вимагання хабаря у 1,8 мільйона гривень

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національне антикорупційне бюро затримало голову Кіровоградської ОДА Андрія Балоня за вимагання хабаря у розмірі 1,8 мільйона гривень.

Про це пише НАБУ у своєму Facebook.

«25 червня 2020 року детективи НАБУ спільно з ГУ БКОЗ та УСБУ в одній з областей за процесуального керівництва САП викрили голову однієї з обласних держадміністрацій та посадовця цієї ж ОДА «на гарячому», — йдеться у повідомленні.

За даними НАБУ, чиновники вимагали у керівника одного з обласних осередків державного органу хабар за те, щоб не «створювати йому перешкод» у діяльності. Кошти вони отримували траншами. Перший у розмірі 100 тисяч гривень Балонь зі спільником отримав у червні 2020 року. На отриманні другого — 250 тисяч гривень — їх затримали.

НАБУ офіційно не називає імені затриманого голови ОДА та його спільника, а також не повідомляє, якою саме ОДА він керував. Однак, за даними ЗМІ, йдеться саме про Балоня. 25 червня на засіданні уряду Кабмін погодив звільнення Балоня з посади, про що повідомив прем’єр Денис Шмигаль. Місцеві ЗМІ також писали, що у його будинку того дня відбувся обшук.

Хто такий Балонь?

Колишній керівник слідчого управління МВС. Починав із посади слідчого Старосамбірського районного відділу міліції у Львівській області, у 2015 році очолив слідче управління Полтавської області.

У вересні 2015 року Балонь почав викладати на кафедрі держуправління і права Національного технічного університету імені Юрія Кондратюка в Полтаві. У червні 2016 року він отримав адвокатське свідоцтво. А вже у травні 2017 року став заступником голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. Балонь залишив посаду після того, як у квітні 2019 року Гордєєва зняли з посади.

Дружині Балоня належить третина рекламного агентства «Медіапівдень». Узимку 2019 року, під час президентської кампанії, член партії УКРОП Віталій Богданов звинуватив це агентство в тому, що воно без дозволу розміщувало в Херсонській області рекламні щити з рекламою Петра Порошенка. Розвитку ця справа не отримала.

  • Президент Володимир Зеленський призначив головою Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня 11 листопада 2019 року.