Скандал з українською деревиною для IKEA: у Держлісагентстві дуже сумніваються в якості розслідування. Але перевірку зроблять

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Скандал з українською деревиною для IKEA: у Держлісагентстві дуже сумніваються в якості розслідування. Але перевірку зроблять

Vidar Smits / Unsplash

У Державному агентстві лісових ресурсів пообіцяли провести ретельну перевірку фактів, які викладені у розслідуванні Earthsight про використання компанією IKEA незаконної української деревини. Але в якості та достовірності дослідження там дуже сильно сумніваються.

Про це пише пресслужба Держлісагентства.

Голова відомства Андрій Заблоцький наказав протягом двох тижнів здійснити детальну перевірку Великобичківського лісгоспу, який фігурує у розслідуванні. Також це питання перебуває на особистому контролі нового міністра захисту довкілля Романа Абрамовського.

Водночас в агентстві вважають, що розслідування побудоване на фактах дворічної давнини. За словами Заблоцького, Earthsight зробила свій висновок з аналізу 18 ділянок, але насправді аналізувала лише 4 ділянки, які були відведені під санітарну рубку.

«Усі інші були проаналізовані через рік і більше після рубки, або аналізувались ділянки, на яких рубка взагалі ніколи не проводилася. Результати обстеження цих нібито 18 ділянок було екстрапольовано на національний рівень і таким чином визначено загальний показник», — вважає він.

Також Заблоцький наголошує, що у дослідженні не було вказано, які фахівці лісозахисних підприємств були залучені, яким був склад міжнародних експертів і хто фінансував і замовив дослідження.

«Не випадково й те, що інформація публікується в момент виходу компанії ІKEA на ринок України. До речі, український виробник меблів для IKEA вже заявив, що екостільці «Терʼє», про які йдеться в дослідженні, вони навіть не виробляють. Переконаний, що дослідження мало на меті підірвати довіру до однієї з найавторитетніших систем лісової сертифікації у світі та дестабілізувати ситуацію в лісовій галузі України», — зазначив голова Держлісагентства.