До науковця Нацакадемії наук пришли з СБУ. Привід — акція протесту проти призначення Шкарлета

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
До науковця Нацакадемії наук пришли з СБУ. Привід — акція протесту проти призначення Шкарлета

Сергій Шкарлет.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Педагог і старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко повідомив, що до нього в Інститут приходили з СБУ поспілкуватися про акцію протесту проти призначення Сергія Шкарлета у Міністерство освіти і науки. Про це він повідомив у Facebook.

У Сененка питали, хто організатор акції, чи не платили учасникам акції за це кошти, хто ще там був з Інституту.

«На це я йому принагідно повідомив, що у свій неробочий день (у день акції я взяв відпустку за власний рахунок у звʼязку з сімейними обставинами) я маю повне право приходити на акції, щоб висловити свою громадянську позицію, а хто там був з мого Інституту — відповісти не можу, бо практично всі були у масках», — зазначив він.

Також Сененка питали, чому він вирішив піти на акцію протесту та звідки про неї дізнався.

Зазначимо, що акція протесту проти призначення Шкарлета відбулась 18 червня. В описі до анонсу акції зазначали, що «очолювати МОН має професійна людина з бездоганною репутацією, яка провадитиме реформи, а не крастиме університетське майно та чужі наукові роботи».

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

25 червня його все ж таки призначили главою Міносвіти — поки виконувачем обовʼязків. Більшість депутатів у Верховній Раді не підтримували кандидатуру Шкарлета. Тому Кабмін вирішив його призначити в обхід голосування в Раді тимчасовим виконувачем обовʼязків.