Прокуратура повідомила ексначальнику Генштабу Замані про підозру в держзраді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура повідомила ексначальнику Генштабу Замані про підозру в держзраді

Малолєтка Євген / УНІАН

Офіс генерального прокурора повідомив про підозру колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил Володимиру Замані в державній зраді.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, ексначальник Генштабу ЗСУ за співучасті експрезидента-втікача Віктора Януковича і двох колишніх міністрів оборони — Дмитра Соломатіна та Павла Лебедєва, упродовж 2012—2014 років здійснювали «цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил України». «Такі дії вчинялися зокрема на території Автономної Республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострова», — підкреслюють в Офісі генпрокурора. Таким чином, прокуратура вважає, що високопосадовці допомогли Росії у проведенні підривної діяльності проти України.

Ексначальника Генштабу підозрюють у скороченні чисельності війська, розформуванні окремих військових з’єднань, частин і підрозділів, а також у навмисній зміні місця їхньої дислокації, щоб унеможливити своєчасне реагування на загрози воєнного характеру.

У повідомленні не вказується імʼя підозрюваного, однак відомо, що з 2012 до 2014 року Генштаб ЗСУ очолював Володимир Замана.

  • Заману затримали 25 лютого 2019 року і вручили йому підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Замана у період 2012—2014 років особисто скоротив склад Збройних сил, розформував 70 військових частин і зʼєднань, зокрема зенітні ракетні бригади та дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї. За словами генпрокурора, саме Замана видав директиву, якою підпорядкував усі частини тактичної групи «Крим» ЗСУ керівнику Військово-морських сил адміралу Юрію Ільїну, що «фактично паралізувало опір українських військовослужбовців під час російської агресії».
  • 26 квітня 2019 року Печерський районний суд Києва заарештував Заману. Пізніше Головна військова прокуратура повідомила, що завершила розслідування проти Замани.
  • 24 травня 2019 року Апеляційний суд Києва звільнив Заману з-під варти.