Euronews: ЄС може відкрити кордони для українців вже з 1 липня

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Euronews: ЄС може відкрити кордони для українців вже з 1 липня

Westend61 / Getty Images

Україна потрапила до переліку країн, з якими ЄС готовий відкривати кордони уже з 1 липня.

Відповідний проєкт рішення опинився у розпорядженні euronews.

Наразі у ЄС підготували два переліки країн — з якими можна відкривати кордони, і з якими ні. У четвер країни-члени ЄС не змогли їх затвердити і тому перемовини продовжилися в п’ятницю.

За даними ЗМІ, закриті кордони ЄС планує залишити із Росією, США та Бразилією — найбільш ураженими коронавірусом країнами світу. Також у списку опинився Катар — там зафіксували майже 100 тисяч випадків зараження коронавірусом, тоді як проживає в країні усього близько 2 мільйонів людей.

Водночас між членами ЄС досі тривають дискусії щодо критеріїв відбору. Джерела видання навіть зазначили, що кордони ЄС можуть не відкритися 1 липня через те, що у Брюсселі не встигнуть підготувати усі необхідні документи.

  • ЄС планує відкрити кордони з 1 липня, але пускатиме лише громадян тих країн, де епідемічний показник кращий або відповідає європейському. Блок переглядатиме цей показник для кожної іноземної країни щотижня.
  • На початку червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловлював переконання, що країни ЄС відкриють свої кордони для українців після «незначного поліпшення» ситуації з коронавірусом в Україні.
  • Міністерство закордонних справ України презентувало інтерактивну карту світу для планування подорожей за кордон під час пандемії COVID-19. Карта доступна за посиланням.